Schorten, pannenlappen en ovenwanten

Als souvenir voor onszelf en als cadeautje voor anderen hebben wij schitterende schorten in Uganda gekocht en mee naar Nederland genomen. Dit bracht ons op het idee om als werkgelegenheidstraject dezelfde schorten, maar ook ovenwanten en pannenlappen te laten maken in Lwengo. Doelstelling is deze artikelen te gaan verkopen als cadeau artikel.

We hebben Precilla, de plaatselijke naaister, enthousiast gemaakt voor ons idee. Inmiddels zijn zowel de schorten als de slippers klaar. Afgelopen week ontvingen wij enkele foto’s (zie hiervoor). Uiteraard zijn wij erg benieuwd wanneer ze in Nederland aankomen en of wij er mee de markt op kunnen.

Voor de goede orde: de opstart is met de kinderen van de school, mede om hen basisvaardigheden aan te leren. Gaan wij grootschaliger produceren dan nemen wij hiervoor volwassenen in dienst. Er is absoluut geen sprake van kinderarbeid!!

Bij alles gaat het erom de productie tegen een fair price in goede omstandigheden plaats te laten vinden.  Naar onze vaste overtuiging is dat –uiteraard naast scholing- de basis om de welvaart te doen toenemen. Door betaald werk te hebben, komt er inkomen,  met dit inkomen kan medische hulp waar nodig ingezet worden, schoolgeld betaald worden en kan gevarieerder èn gezonder gegeten worden. Kortom, op die manier kunnen de leefomstandigheden in dit zeer arme gebied snel verbeteren zonder voorbij te gaan aan andere belangrijke aspecten als bijvoorbeeld toename van eigenwaarde en status.

Schoenmaker Joseph  c4ee21b6e786477f56973c7c53360a75

Onze schoenmaker Joseph en (zijn moeder) onze naaister Precilla